tiistai 12. tammikuuta 2016

Lankoja, lankoja, ihania lankoja

Hei,
ihanaa postia saapui eli tilaamani Appleton Wool crewel embroidery -langat. Ah miten herkullisia ja voi miten sormet syyhyäisivät päästä kirjomaan näillä! Pitää vaan ensin keksiä mitä kirjoa. Ehkäpä aloitan jollakin pienellä työllä kuten neulatyyny. Haaveissa on joskus kirjoa sohvatyyny, mutta siihen todennäköisesti tilaan paksummat Appletonin villalangat tai ostan tyynykitin. Villalanka-tyynykiteissä vaan on se huono puoli, että niissä on usein valmiiksi painettu kangas ja minä vieroksun sellaista. Haluaisin laskettavan työn.

Appletonin sivut löytyvät täältä. Tehdas on tehnyt villalankoja kirjontaan jo 180 vuotta, joten varmasti osaavat asiansa. Jos googletat vaikkapa hakusanalla Beth Russel, niin kuvahaun tulos on upeita kirjontatöitä, joista monet ovat tyynyjä. Ne on usein tehty juurikin Appletonin villalangoilla.


Lankojen värien valinta tilausvaiheessa oli helppoa, koska minulla on Appletonin värimallit. Olen ne parisen vuotta sitten tilannut Appletonilta.


Ja pieni laatikollinen minulla oli näitä crewel wool -lankoja ennestäänkin. Nämä ostin Lontoosta toissa kevään reissulla. Kauppa oli London Bead Company.


Näitä jo varastossani olleita lankoja olen käyttänyt nukkekodin miniatyyrikirjontaan ja kokeilin mm. tällaisia seinäryijyjä.



Sitten vähän toisenlaisia lankoja. Tallinnasta viime keväänä ostin Rioliksen lankoja. Löysin näitä kahdesta kaupasta ja hinnat oli noin 0,55 - 0,70 e/tokka. Langoissa on kiva "käsituntuma" ja tuntuvat ihanasti hippusen villaisilta (langat on villaa ja acryylia). Kirjontakin sujuu hienosti. Viikonlopun aikana sain langat puolille. Vaikka minulla ei montaa tokkaa näitä olekaan, niin kyllä noidenkin keriminen pahvipuolille oli työn takana. Otan mielelläni vastaan kokemuksia "thread winderistä", onko näppärä? Youtubessa on moniakin videoita aiheesta, tässä yksi How to wind floss.

Yhdellä säikeellä olen kirjonut nukkekodin miniatyyrityötä, joka on vielä keskenkin, ihan vaan kokeilumielessä sitä teen. Jos näillä langoilla kirjoisi esim. 14 count aidalle/28 count pellavalle, niin sitten käytettäisiin kahta säiettä. Lankojen pitäisi olla kestäviä, eli eivät katkeile, sekä värinpitäviä. Mutta koska ovat nyt ihan uusi tuttavuus minulle, ei minulla ole vielä kokemusta asiasta. Langan käyttöön otto on helppoa, koska se on vain yksi pitkä säie ja siitä siitä sitten katkotaan sopiva pätkä. Eli jää se säikeiden erottelu kokonaan pois.



Ennen joulua kävimme Emman kanssa Wetterhoffilla ja siellä oli yläkerrassa myyjäiset, joissa myytiin kaikenlaista vanhaa käsityötarviketta. Nämä "karkit" ostin sieltä. Isoin punainen lankakerä on karhulankaa ja se on kyllä oiva lanka! Olisin ostanut enemmänkin, mutta tuo vajaa rulla oli ainoa mitä löytyi. Karhulankahan on ompelulankaa, mutta erityisen kestävä ja paksumpi kuin tavallinen ompelulanka. Sillä saa kestävät saumat ja esim. on hyvä farkkuompeluun (ei minun käytössä kuitenkaan, osaan ommella ompelukoneella suoraa ja siksakkia pienten töiden viimeistelyssä, mutta noin yleensä ottaen ompelutöissä ei löydy taitoa).

En tiedä kuinka raaskin näitä edes käyttää, siis kuluttaa! Nehän loppuvat sitten aikanaan... Ehkäpä jätän vain ihasteltavaksi.


Mukavia pistelyjä,
Kirsi

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä värien juhlasta ! Kaikki langat vaan on niin houkuttelevia..Noista Rioliksen langoistahan mulla on kokemusta pienen Kisu-kitin ja ja Ison Ruusutaulun verran ja minä tykkäsin tosi paljon tehdä niillä :) Kivaaa välillä kokeilla jotain uutta eikös? Menin ostamaan Rp.kirpparilta ihanan Jugend-ruusu pöytäliinan joka pistellään perinteisillä laaka,häive ja "kukan varsi pistoilla " nyt meni sen piston nimi hukkaan :? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliskohan se Stem stitch? Ainakin minä olen sillä tehnyt varsia. En tiedä suom.kielistä nimeä.

      Poista
  2. Väriterapiaa todellakin, oi että tykkään!

    VastaaPoista
  3. Hei, hienoja lankoja olet raaskinut ostaa ja värit ovat kyllä huimat. Minulla taitaa olla pari tuollaista langanpyörittäjää, mutta enpä niitä käytä. Mielestäni tuo pyörittäminen tuolla vempaimella on hitaampaa kuin vapaasti käsin. Itselläni myös sormet eivät tykkää tuosta liikeradasta. Kieltämättä tuolla pyörittämällä saa ihan siistin näköisiä puolauksia, mutta pienellä harjoittelulla teen käsin sievempiä :) Voin kyllä lahjoittaa sinulle tuollaisen pyörittimen, jos löydän ne jostain. Tuolla videolla on kyllä hyvä vinkki numerolappujen tekemiseen.

    VastaaPoista